Lemezkritikák, ajánlók: Balogh Kálmán & Lukács Miklós Cimbalomduó: Összehangolva (FolkEurópa, 2015)

Balogh Kálmán és Lukács Miklós régóta tervezték, hogy együtt dolgozzanak, hat év után készítettek újra közös albumot. Kettejüknél természetesen az alap, hogy egymással összehangolódnak. Ha a hallgató befogadó, akkor ez vele sem kérdéses, de megtörténhet, hogy el is repítik. A kritikust pedig zavarba ejtik.


borito balogh lukacs osszehangolva 2015 folk europa 160x133

 

„(…) Fantasztikus élmény volt az első közös lemezünk elkészítése, nagyon könnyen jól egymásra tudtunk hangolódni a stúdióban, sőt nagyon spontán muzsikáltunk.
A munkánk sikerességének fokmérője pedig az, hogy az albumot hosszú idő után is ugyanúgy képes élvezni a befogadó, mint első hallásra (…)”
– emlékezett Balogh Kálmán, a 2009-es Cimbalomduó – Négykezes cimbalomra című első lemezükre 2015-ben, az Összehangolva Budapesti Tavaszi Fesztiválos bemutatókoncertjei előtt a Népszavának.

„(…) Balogh Kálmánnak és Lukács Miklósnak köszönhetően új fejezet nyílt a cimbalom történetében. Ahogy annak idején Rácz Aladár a komolyzene számára fedezte fel a hangszert, úgy Balogh Kálmán a népzenék és a népzenei alapú improvizációk, Lukács Miklós pedig a dzsessz irányába nyitotta ki a cimbalomban rejlő lehetőségeket. Kettejük duójában tehát két egészen különleges, egyedülálló tudás és játékmód összegződik és a kölcsönös inspiráció olyan energiákat szabadít fel, amivel már-már a hangszerjáték lehetőségeinek határait feszegeti a két muzsikus. (…) a mai kor követelményeinek megfelelő, új lehetőséget teremtve a cimbalom számára.  – ezt már Liber Endre írja az új lemez ajánlójában.

„(…) Nem közismert témákat kerestünk, hanem nagyon kedves folklór dallamokat, amelyek nemzetközi kitekintést biztosítanak. Ennek a vezérelvnek a mentén elindulva elsősorban magyar, román, cigány, zsidó, örmény és egyéb európai dallamok tárházából válogattunk. (…) Arra törekszünk, hogy nagyon figyeljünk egymásra, illetve azt a színtiszta muzsikát szolgáljuk, amit mindketten azonosan tisztelünk és szeretünk (…)” - Lukács Miklós a szempontjaikról Mészáros Mártonnak.
Az előző anyag érzelem-gazdagsága vitathatatlan, a mostanit viszont talán könnyebb befogadni, alighanem a népzene-feldolgozások többsége okán. Utóbbi spektruma is tágabb: egyebek mellett a roma gyökerű muzsika és a klezmer megjelenésével. - írja Olasz Sándor a Riff.hu-n.

„(…) A lemez kilenc darabja közül hatban tradicionális magyar, cigány, balkáni és zsidó dallamokat dolgoz fel Balogh és Lukács, mégis, a koncepciózus megvalósítás, a két különböző zenészalkat egyneművé érő előadása és az innováció miatt ugyanannyira tekinthető kortárszenének is, mint világzenének a Cimbalomduó zenéje. Szépen kidolgozott, tételesen felépített műveket hallunk, a teljes anyag közel van ahhoz, hogy ciklusról beszéljünk. A lemezt a BMC Opus Jazz Clubban rögzítették élő felvétel során, ennek tudatában és a két zenész munkásságát ismerve hajlok arra, hogy az improvizatív epizódokat is felemlegessem, de annyira kompozíciószerűek a darabok, hogy csak a hallottakba kapaszkodva szinte eldönthetetlen, mely részek születtek ott helyben. Ilyen a jó zenész: zavarba hozza a kritikust. (…)


Balogh Kálmán koppanós, olykor tompítottan hangzó pregnáns hangjai és Lukács Miklós flow-élményhez közelítő sodró erejű játéka nem kiegészíti egymást, hanem eggyé válnak. A lemez Összehangolva címe kissé alá is céloz a végeredménynek, mert itt nem egymás megértése, a duók esetében oly sokat emlegetett párbeszéd megvalósulása a lényeg, valahol magasabb szinten történik meg a katarzis. (…)

A Cimbalomduó előadástechnikailag is kuriózum. Olyan hanghatásokat hallunk mostani (és hat évvel ezelőtt megjelent első)
lemezükön, amelyek bőven túlmutatnak a cimbalomról alkotott elképzeléseinken. (…) A lemez a Szomorú vasárnappal zárul (…) ebben a merengő feldolgozásban mintha engednének elrepülni. (…)” – Végső Zoltán: Az ismeretlen cimbalom című írásának teljes változata az Élet és Irodalom 2015. július 24-i számában olvasható


„(…) Ráadásul – azzal együtt, hogy úgy Balogh Kálmán, mint Lukács Miklós hangszeres virtuozitása vitán felüli, itt még többet mutatnak belõle. Figyeljünk csak (hogy messzebb ne menjünk, holott mehetnénk) a nyitó darab, a Geampara szédületes ikerszólóira! (…) Ezt a CD-t ugyanis nem csak hogy meg lehetne, de meg is kellene mutatni a világ bármely színpadán! (…)” - Olasz Sándor


„(…) Balogh Kálmán és Lukács Miklós azon kevés valódi művészek közé tartoznak, akik a zene lelkét is érzik és értik. Behatolnak a lényegi mélységekbe, és a magasságokba röpítik, amit ott átélnek. (…) szerencsénk, hogy gyakran nyúlnak saját kultúránk gyöngyszemeihez (mint ezen a lemezen is), így a rendelkezésre álló kincsek eredeti formáik mellett új interpretációkban is megszólalnak, vagyis a táncházas megőrzés mellett nagy szükség van az ilyen határokat feszegető és azokat messze kitoló alkotásokra is. (…) Súlya, ereje, feszültsége és békéje van minden egyes hangnak, de a csendeknek és hangközöknek is. Rég megtörtént a technikai tökéletesedés, és nyilván mindig van még mit tanulni, de ezek a tudnivalók már inkább a leglényeget érintik, amik ezen a fokon magán a zenén is túlmutatnak: itt a hangok anyagi vetületétől valójában eloldódunk, és a tiszta érzelmek szférájában járunk. (…)”  - Rácz Mihály az új lemezről a Lángoló gitárok blogon


A Cimbalomduó Összehangolva című lemeze 2015. júniusában felkerült a World Music Charts Europe listájának 16., júliusban a 10. helyére.
Az Európai Műsorsugárzók Uniójának 859 nevezése alapján a 2015-ös éves összesített listán, az 58-dik.

Balogh Kálmán és Lukács Miklós Cimbalomduója a 2011-es dániai WOMEX nyitókoncertjének ünnepelt szereplője volt.
A 2015. októberében Budapesten megrendezett WOMEX hivatalos showcase válogatásának 33 fellépőjéből a 3 hazai egyikeként koncertezett.

 

Balogh Kálmán & Lukács Miklós Cimbalomduó Összehangolva címú lemez számai:

1. Geampara
2. Csikorog a szekér
3. Legényes II.
4. Tonakan Par
5. Karen Shavo
6. Haszid tánc
7. Be szépen szól a cimbalom
8. Sunrise in Chennai
9. Szomorú vasárnap

 

A Balogh Kálmán & Lukács Miklós Cimbalomduó első, 2009-ben megjelent Négykezes cimbalomra című lemezéről itt olvashat bővebben.