The Guardian: Lukács feltüzelte a szenvedélyes és mélyen személyes jazzt

A kiemelkedő szaxofonos, Charles Lloyd újra és újra meghívja együttesébe Lukács Miklóst a Wild Man Dance Suite előadásához. November 23-án a     London Jazz Festival-on, a Barbican közönségének szívét dobogtatták meg, hatalmas sikert aratva. Az angol lapokban megjelent kritikákból a szakmai siker is kiderül.

 

Amikor először játszott Lukács Miklós Charles Lloyd együttesében, szinte napra pontosan egy éve a Wroclawi Jazz Fesztiválon, olyan kedvező fogadtatása volt, amely után nem kérdés az új zenei utakat nyitó együttműködés folytatása. Charles Lloyd azóta Athénbe, Belgrádba, és most Londonba hívta Lukács Miklóst.

Természetesen a kitűnő koncertről szóló írásokban a cimbalom mint hangszer-különlegesség saját jogon és a „virtuóz játékos” miatt is megérdemel egy-két képszerű leírást: „ ...húrok rendszere, amelyet mint ha egy antik íróasztalban helyeztek volna el ...” – írja The Art Desk-en (ha már asztal) Thomas Rees.

A London Jazz News a vad ritmusok és a keleties hangsorok mellett a hangszer preparált zongoráéra emlékeztető hangzását említi.

 

A Jazzwise Magazine  a „magyar cimbalomvirtuózként” mutatja be Lukács Miklóst és Kevin Le Gendre írásában kiemeli a meglepő, olykor gitárszerű, máskor csengőhöz hasonló hangzást, a „kiváló cimbalom érintést” és Lukács játékának intenzítását, amellyel megemeli az előadást.

 

The Guardian: (…) Lloyd kifinomultan mutatta meg az új Wild Man Siute anyagát tenor szaxofonon, mint ha John Coltrane vele lenne valami transzcendens meditációban. Eric Harland dobos fokozta az intenzitást, és amikor Lukács Miklós belevágott egy cimbalom szólóba, úgy tetszett, összefűzi a csengők, a dobok, a zongora és a vibrafon ritmusait és szonikáját. Lukács feltüzelte a szenvedélyes epizódokat… Ez megújuló, mélyen személyes, post-Coltrane-jazz volt, európai, azon belül is magyar és görög zenei ízekkel (…)“ írja John Fordham.

2015 tavaszán a San Fransisco-i közönség élvezheti a Charles Lloyd Wild Man Dance Suite-et és Lukács Miklóst.

 

Az azóta megjelent, Lukács Miklós részvételével készült, Charles Lloyd - Wild Man Dance Suite albumról bővebben is olvashat.