Lemezkritikák, ajánlók: Grzegorz Karnas Trio feat. Lukács Miklós: Vanga (BMC, 2014)

„(...) egyszerre realista és misztikus, sodró és pszichedelikus, szívbemarkoló és meghökkentő, s olykor még kacagásra is ingerlő . . .  
a kiváló magyar cimbalmos: Lukács Miklós intelligens és finom játékkal színezi ezt a sodró lendületű produkciót . . .
mesterien integrálja hangszerét (...)"
 
  

 

  

borito vanga gregorz karnas 2014 160x141

Grzegorz Karnas Trio feat. Lukács Miklós: Vanga  (BMC, 2014)    (Grzegorz Karnas, Michal Jaros, Sebastian Frankiewicz / Lukács Miklós)

Kritikák, ajánlók: 

  

„(…) Még csak négy hónap telt el azóta, hogy a magyar cimbalmossal kiegészített lengyel triónak a BMC-nél korábban megjelent albuma (Audio Beads, 2012) bekerült (a) The New York City Jazz Record meghatározó jazz havilap éves listáján 2013 legjobb öt vokális jazz albuma közé, s máris itt van a csapat legfrissebb lemeze. Az Opus Jazz Klubban adott koncertjükön, illetve a BMC stúdiójában rögzített anyag az előző album zeneiségét folytatja és építi tovább. Ezúttal a múlt század híres bolgár jövendőmondója, Baba Vanga jóslatai-víziói köré épül fel a lemez, mely így egyszerre realista és misztikus, sodró és pszichedelikus, szívbemarkoló és meghökkentő, s olykor még kacagásra is ingerlő... (…)”  - olvasható a lemezt kiadó BMC oldalán angolul is, ahol a kompozíciókba is belehallgathatunk.

 

Szlávtextus,    2014. május 19. 
„(…) A Grzegorz Karnas Quartetben a két lengyel hangszeres mellett a kivételes cimbalmos, Lukács Miklós képviseli a hazai színeket. A Jazzforum Budapest fesztiválon adott „elvarázsolt” kamarakoncertjük olyan jól sikerült, hogy a felvétel kiadása mellett döntöttek a BMC kiadóval. (…)”
„(…) A további magyarországi és lengyelországi koncerteknek köszönhetően mélyült el az énekes és a cimbalmos zenei barátsága, így a BMC Records-szal közösen, valamint a Lengyel Intézet hathatós támogatásával az együttműködés folytatása mellett határoztak. (…)”
A „Vanga - megjelent a Grzegorz Karnas Trió legújabb lemeze" című írás teljes változata a Szlávtextus oldalán olvasható.

 

 

Németh Attila: Két Grzegorz Karnas - Miklós Lukács lemez (CD)       Ekultúra.hu, 2014. július 6. 
„(...) A Vanga egy már-már „out of tune”-szerű, pop és rock beütésekkel tarkított, slágergyanúsnak semmiképpen nem mondható, viszont annál eredetibb témával indít (Heal Me Out), amelyet aztán a „Sinusoid”-ot bevezető cimbalomjáték egyensúlyoz ki. Megint megcsodálhatjuk Lukács hullámszerű természetességgel ismétlődő cimbalomkíséretét . . . Lukács mindvégig partner: kibontja a dallam ellenpontjait, uniszonóban játszik vagy éppen maga is improvizál, hogy aztán egészen légiessé váljon a játéka a téma lassítása során . . . A dominánsan harmonikus mollra épülő cimbalom-improvizáció múltbelisége keveredik Karnas szépséget a szorongással ötvöző, a jelen forrásaiból a jövő sivatagait öntöző énekével (...)"  

„(...) Karnas cimbalom kísérettel már önmagában lehengerlő . . . Már ezért az egy témáért érdemes lenne meghallgatni a lemezt, de aztán a lengyel éneklés balladisztikus kifejezésmódja Lukáccsal együtt ismét levesz minket a lábunkról, amolyan zárásként és orientációként, hogy mind a korábbi korongjukat meg kívánjuk hallgatni, mind pedig a legközelebbi koncertjükre elmenjünk. (...)"  

Németh Attila a „Két Grzegorz Karnas - Miklós Lukács lemez" című írásának teljes változatában a formáció 2012-ben megjelent Audio Beads albumát is bemutatja. 
Emellet a Vanga lemezbemutató koncertjéről szóló élvezetes írása is olvasható az ekultúra.hu-n. A koncert kezdetét leíró mondat érzékletesen festi a zenészek egymásra hangoltságát:
„(...) Karnas roppant önzetlen módon csak annyit mond, hogy „Miklós”, és megadja az első szóló lehetőségét Lukácsnak, hogy megint rácsodálkozhassunk arra a roppant elegáns játékra, amellyel Lukács Miklós mesterien integrálja hangszerét a jazz világába. (...)"



A Jazzthing 2014. szeptember - októberi száma Lukács Miklós - Karnas akcentusai köré cimbalmozott - virtuóz és mégis meglepően finom, visszafogott játékát emeli ki.
Jazzthing 

 

 

Komlós József JR., Kecskemétilapok.hu,  2014. július 7.
„(…) a kiváló magyar cimbalmos: Lukács Miklós intelligens és finom játékkal színezi ezt a sodró lendületű produkciót. (…)”
A lemezt részletesebben is értékelő teljes cikk a Kecskemétilapok.hu-n található.



Az Allegro Music 2014. augusztusi számában ezekkel a sorokkal ajánlja az albumot: 
„(…) Brand-new album from the Grzegorz Karnas Trio, whose previous record was named among the Best Vocal Releases of 2013 by the New York City Jazz Record. Unique, award-winning male vocalist Karnas’ voice is mystical, yet realistic, driving and psychedelic, accompanied by the excellent and exotic rhythm section of cimbalom, double bass, and drums. Built around the prophecies and visions of the 20th century’s famous blind Bulgarian mystic Baba Vanga. (…)”
Allegro-music.com 

 

 

Hans-Jürgen von Osterhausen a Jazzpodium.de 2014. július - augusztusi számában ajánlja a Grzegorz Karnas Trió és Lukács Miklós közös albumát.
Jazzpodium