Lemezkritikák, ajánlók: Juhász Gábor Trió: Making a Change (Fonó, 2014)

„(…) A trió nem kevesebbre vállalkozik egy korongon belül, mint hogy egyrészt John Coltrane egyik legismertebb, 1965-ös A Love Supreme albumát a maga teljességében újragondolja, másrészt pedig ezt mind Juhász saját kompozícióival, illetve Lukács egy Debussy átiratával egészítse ki. (…)”
„(…) a címből is kikövetkeztethetően a nagy előd, John Coltrane klasszikus 1965-ös Love Supreme lemezének átirata (…) az ötlet működőképessé érett, a muzsikusok pedig nagyszerűek. (…)”
„(…) Lukács Miklós cimbalomjátéka, magával ragadó, teljesen egyedi, zenei funkcióját tekintve igen sokrétű, a beszélt zenei nyelv igen elmélyült, tiszta és igen tájékozott! (…)” - ilyennek hallja Németh Attila, Rácz Mihály és Éles Gábor a friss lemezt.

 

 

 borito juhasz gabor trio making a change fono 2014 160x141

 

Juhász Gábor Trió: Making a Change (Fonó, 2014)
Kritikák, ajánlók:

„(…) Juhász Gábor (gitár), Lukács Miklós (cimbalom) és Szalai Péter (ütőhangszerek) triója nem kevesebbre vállalkozik egy korongon belül, mint hogy egyrészt John Coltrane egyik legismertebb, 1965-ös A Love Supreme albumát a maga teljességében újragondolja, másrészt pedig ezt mind Juhász saját kompozícióival, illetve Lukács egy Debussy átiratával egészítse ki. Nyilván a legérdekesebb, hogy mit kezd ez a szokatlan felállású trió egy legendás kvartett legendássá vált felvételével. (…)”

„(…) Csinálni egy Coltrane lemezt egy ilyen felállásban, igen izgalmas vállalkozás. John Coltrane „Love Supreme” 1965-ös lemezének darabjait hallhatjuk a
Juhász Gábor Trió átdolgozásában, ráérzésével, tisztelegve a nagy jazz szaxofonos előtt, egy időben vállalva az újragondolás lehetőségét.
A négy Coltrane kompozíciót három Juhász Gábor szerzemény követi a lemezen, ami kapcsolatot épít Coltrane és Juhász zenéje között. A lemezen végül egy Debussy darabot hallhatunk Lukács Miklós zeneszerzői érintésével. (…)”

„(…) a címből is kikövetkeztethetően a nagy előd, John Coltrane klasszikus 1965-ös Love Supreme lemezének átirata (…) az ötlet működőképessé érett, a muzsikusok pedig nagyszerűek. (…)”

„(…) Mindhárom muzsikus tanúságot tesz a hangszeres virtuozitásról, de ennek birtoklása nem uralkodik a zenén. Lényegre, atmoszférára törekedve játszanak, tisztelettel nyúlnak Coltrane muzsikájához. Mivel Coltrane kvartettben vette fel a híres lemezét, ezért ez esetben a funkciók elosztása és a zenei beszélgetés stílusa is újragondolást igényel. Itt a Trió ezt remekül oldja meg, szép kapcsolat alakul a gitár és a cimbalom együttjátékában. (…)”

„(…) A lemezről még azt is jó tudni, hogy a felvételek élő felvételek. Ez a Trió magas szakmai felkészültségéről tanúskodik. (…)”

„(…) Lukács Miklós cimbalomjátéka, magával ragadó, teljesen egyedi, zenei funkcióját tekintve igen sokrétű, a beszélt zenei nyelv igen elmélyült,
tiszta és igen tájékozott! (…)”

„(…) Juhász igaz ereje bukkan felszínre az egyszerűség és a komplexitás harmonikus jegyeiben, hogy aztán egy Debussy átirattal
még dinamikusabban zárjon a trió – Lukács hihetetlen kreativitásával a középpontban. (…)”

„(…) Lukács Miklós cimbalmos tökéletes választás volt partnernek, mert itt a Coltrane anyaghoz, ami az idézett lemezen kvartett felállású, szükség volt egy másik erőteljes hangszeres virtuozitásra, hogy egyfajta szerves dialógus kialakulhasson. (…)”

„(…) a festett zenei színek nagyon érettek, s mélységesek, hallgatásra és elmélyülésre méltóak, (…) korunk legjobb magyar jazzmuzsikusai játszanak a lemezen. (…)”  

Juhász Gábor – gitár 
Lukács Miklós – cimbalom 
Szalai Péter – ütőhangszerek

Juhász Gábor Trió: Making a Change (CD, Fonó, 2014)
1. Acknowledgement (Coltrane) 
2. Resolution (Coltrane) 
3. Pursuance (Coltrane) 
4. Psalm (Coltrane) 
5. Gratuláció (Juhász) 
6. Kérés (Juhász) 
7. Köszönet (Juhász) 
8. Doctor Gradus Ad Parnassum (Debussy/Lukács)

Az idézett sorok csak részletek, a teljes írások az Ekultúra.hu, a Lángoló Gitárok és a Jazzma.hu oldalain olvashatók.