Lemezkritikák, ajánlók: Dresch Quartet: Kapu és kert (Fonó, 2013)

„Ha egy messzi galaxisból érkezett lénnyel kellene megértetnem, mit jelent embernek lenni, szavak helyett lejátszanám a Dresch Quartet Kapu és Kert című albumát. Azt gondolom, maradna itt, a Földön..." - Nekünk könnyebb, mi már itt vagyunk, de azért minket is invitál Gáspár Károly a Jazzma.hu-n megjelent írásával. A szaklap olvasói 2013 legjobb jazzalbumának választották a lemezt.

 


 dresch quartet kapu es kert 2013 fono

Dresch Quartet: Kapu és kert (Fonó, 2013)
Kritikák, ajánlók: 

Gáspár Károly: Dresch Quartet: Kapu és Kert      Jazzma.hu, 2013. december 17.

„Dreschology"

„(...) Azon szerencsések közé tartozom, akik több alkalommal is játszhattak már Dresch Mihállyal. Ha zseniális, egyéni stílussal rendelkező muzsikust, nyílt szívű, őszinte, jóindulatú embert kell mondanom, biztos, hogy elsők között jut eszembe Misi. Példakép számomra minden tekintetben. Kitartása miatt a folk és jazz fuzionálása mellett (mely még azon időkből származik, mikor nem volt ilyen „trendi" ez a vonulat, mint manapság), hihetetlen alázata és szeretete okán, melyet a zene és kollégái iránt mutat, valamint humanitása, tisztasága is piedesztálra emeli Őt a szememben. Bár sokkal több közép és idősebb korosztályú jazzistára lennének igazak a fent felsorolt tulajdonságok, és ne a kicsinyesség, irigység, önzés ugrana be, ha néhányukra gondolok...

Ha Dresch Mihály fémjelezte albumot teszek a lejátszóba, egy másodpercig sincs kétségem afelől, hogy kiváló dallamokkal, témákkal, improvizációkkal tarkított felvétel fogja kényeztetni fülemet. Vajon mit tud, ami garanciát nyújt az állandó prémium minőséghez? Nos, úgy gondolom (legalább) három oka van. Misi fantasztikus jazz- és népi zenész (ez ugye kettő), plusz a tudásához olyan lelkiség párosul, mely egyedülálló a világon. Igen, a világon! Hiszen Dresch nem „vette le" Coltrane vagy Sonny Rollins fújását, mindössze néhány elemében használja a nagy szaxofonos elődök készlettárát. Ő Dresch Mihály, akinek megismerhető játéka néhány hang után!


„Dresch code"

Ahogy elkezdtem hallgatni a Dresch Quartet új lemezét, a „Kapu és Kert"-et, valóban felöltöttem a „Dresch code"-ot. Ez jelenthet hétköznapi ruházatot, de akár szmokingot is csokornyakkendővel. Nem kézzelfogható a Misi által megadott öltözködési útmutató, mivel ezt belül, a bőrünk alatt kell viselnünk. Olyan világba kalauzol minket a négyes, mely a legideálisabb, amit csak elképzelhet az emberfia magának. Sallangmentes, hagyománytisztelő és jó értelemben véve felkavaró. Hat Dresch kompozíció található a korongon.

Mondhatnám, hogy world music-ról beszélünk, azonban azt gondolom, Misi megteremtette a „modern folk-bop" irányvonalat. Hihetetlen, hogyan lavírozik az etno- és jazzmuzsika kanyargós szerpentinein, teszi ezt elegánsan, ízlésesen. Feltűnik a magyar táj minden pontjának zenéje, a 60-as évek „jazzaranykorából" származó motívumokkal egyetemben. Lényéből fakad ez. Hiszen azt érzem, ugyanannyira szereti és tiszteli a vidéki nénit, aki szívszorítóan énekel egy népdalt a fonóban, mint John Coltrane spirituális zsenialitását. Dresch nyitottságának eredménye, saját, utánozhatatlan stílusa.

Nem lehet elmenni szó nélkül Misi nagyszerű partnerei mellett. Lukács Miklós cimbalmos, csodálatos dolgot vitt és visz végbe hangszerével. Megújította, újraértelmezte szeretett magyar hangszerünk lehetőségeit, olyannyira, hogy nemrégiben a legendás szaxofonos, Charles Lloyd zenekarában is szerepet kapott. Magyar, román népzene vagy jazz standard-ek, mindent a legmagasabb színvonalon ad elő. Izgalommal várom, mit hoz még ki a cimbalomból Miki a jövőben. Hock Ernő bőgős és Baló István dobos, akik olyanok, mint a fociban egy klasszis középpályás. Védekezik, de gólt is tud lőni. Ők pontosan ezt teszik a muzsikára átfordítva. Kísérik a szólistákat, finoman, átéléssel, precízen, de „dögösen". Viszont, ha meg kell mutatni, hogy a kapuba tudnak találni, egy-egy hatalmas szóló formájában meg is teszik. Nagyon fontosnak tartom megjegyezni, hogy mindketten kiváló „mainstream" jazz muzsikusok is, ami segít nekik Misihez igazodni, alkalmazkodni és maximálisan együtt lélegezni.
Ha egy messzi galaxisból érkezett lénnyel kellene megértetnem, mit jelent embernek lenni, szavak helyett lejátszanám a Dresch Quartet „Kapu és Kert" című albumát.
Azt gondolom, maradna itt, a Földön... (...)"

Gáspár Károly - a Dresch Quartet: Kapu és Kert című lemezéről 2013. december 17-én megjelent - írásának eredetije a Jazzma.hu-n olvasható.

 

Németh Attila: Dresch Quartet: Kapu és kert        Ekultura.hu,    2014. február 3.

„(...) Ahogyan a dzsessz a jazz magyar átirata, úgy a Dresch Quartet az amerikai műfaj legeredetibb magyar letéteményese. A XIII. századi, perzsa eredetű szantir sokadunokájaként létrejövő cimbalom integrálása a műfajba egészen meghatározza mind hangzásában, mind pedig dinamikájában Dresch kvartettjét. A rendszerint az albumok teljes anyagát egyedül jegyző Dresch korongról korongra igyekszik a cimbalomban rejlő kompozíciós lehetőségek köré rajzolni szerzeményei formai kereteit, ahogyan a Kapu és kert címet viselő, legújabb sorlemezen is hallhatjuk.  

A lehetőségek gyakorlatilag végtelenek, főleg ha egy olyan virtuóz, mint Lukács Miklós cimbalmozik, akit legfőképpen nem is hangszeres fürgesége, hanem a zene iránti érzéke, igazi muzsikusi minősége határoz meg. Lukács mindvégig olyan bontásokkal teremti meg a harmóniaszőnyegeket, amelyek hatása alatt az egész kvartett roppant erőre kap és „át a kőtengeren” szinte hegyeket mozgat meg. (...)"

Németh Attila 2014. február 3-án megjelent írásának teljes változata az Ekultura.hu-n olvasható



Rácz Mihály: Mint egy spirál - Dresch Quartet-lemezkritika          Lángoló Gitárok,    2014.01.20.

„(…) Lukács Miklós (…) amit hangszerével művel, az kimeríti, sőt jócskán ki is bővíti azt, amit erről el bírunk képzelni. (…)”

Rácz Mihály 2014. január 20-i teljes írása a Lángoló Gitárok oldalán található.

 

 

Dresch Quartet                                                                       
Dresch Mihály – tenor- és szopránszaxofon, fuhun, ének, Lukács Miklós - cimbalom, Hock Ernő - bőgő, Baló István - dob


Kapu és Kert (Fonó, 2013)
1. Át a kőtengeren,  2. Ereszkedő,  3. Futás Miska,  4. Kapu és Kert,  5. Széki köszöntő,  6. Bizalom

 

A zeneszerető olvasók Maloschik Róbert, a Jazzma.hu főszerkesztője, felhívására szavazhattak a 2013-as év kiemelkedő zenei eseményeiről, teljesítményeiről.
Az olvasói szavazás eredményeként 2013 legjobb jazz együttese a Dresch Quartet. A kvartet legújabb albuma, a Kapu és kert 2013 legjobb jazzalbuma, valamint 
"Az év különleges hangszerese" kategóriában, Dresch Mihállyal "holtversenyben", Lukács Miklós játékát tartotta a legjobbnak a közönség.
 
A részletek és a többi kategória eredményei a Jazzma.hu-n olvashatók