Kalapban, vagy anélkül - felejthetetlen zenei párbeszéd Lukács Miklóssal a Charles Lloyd Sextet wroclawi koncertjén

Az idei Jazztopad a jazz egyik óriásának megható, nagy koncertjével ért véget. A november 24-i, vasárnapi estén a Wroclawi Flharmónia koncerttermében fellépett a Charles Lloyd Sextet.
A formáció két tagja,
Lukács Miklós és a zongorista Gerald Clayton dialógusát méltatja Małgorzata Matuszewska.


Jazztopad: a kíváló Charles Lloyd a fantasztikus fesztiválfinálén

A Jazztopad büszke lehet a jubileumi, tizedik fesztiválra. Pontosan ilyen koncertet reméltünk – Charles Lloyd három évvel ezelőtt játszott már ezen a fesztiválon, és a rajongók nagyon várták a következő fantasztikus koncertet – Lloyd ismét bebizonyította, hogy a jazz zseniális műfaj.

Charles Lloyd (szaxofon, fuvola) együttesében mindenki magávalragadóan játszott - Socratis Sinopoulos (lant), Gerald Clayton (zongora), Lukács Miklós (cimbalom), Joe Sanders (nagybőgő) és Gerald Cleaver (dob). A zenészek szólói kivétel nélkül kiválóak és felejthetetlenek voltak, de mégis a legfantasztikusabb és legfelejthetetlenebb pillanatnak a Lukács Miklós és Gerald Clayton között kibontakozott zenei párbeszéd bizonyult.
 

 wroclaw jazztopad 01 131124 charles lloyd k  wroclaw jazztopad 03 miki 131124 k  wroclaw jazztopad 02 charles lloyd miki 131124 k

Csodálatosan hangzottak a Wild Man Dance Suite dallamai, a szerzeményt Charles Lloyd a Jazztopad Fesztivál felkérésére, külön erre az alkalomra komponálta. A koncert jóval hosszabb volt a tervezett 45 percnél, a szextet két ráadást is adott az állva tapsoló, tomboló közönség örömére.

Ez igazi jazz volt – elegáns, útkereső, amelyet lehetetlen lenne egy fiókba gyömöszölni. Charles Lloyd (1938) soha nem ült meg a babérjain. A zenéje mindig friss és különleges. Nem hallhattunk egyetlen felesleges hangot sem. Chapeau bas! - le a kalappal!

A fordításért külön köszönet Wojtek Kristonnak. Az eredeti, 2013. november 25-i (lengyel nyelvű) cikk a Nasze Miasto oldalán olvasható.

 

2015 tavaszán a Blue Note Records kiadta lemezen a Wrocławban, a Jazztopad fesztiválon rögzített koncertet.
A Charles Lloyd - Wild Man Dance Suite Európában és az Amerikai Egyesült Államokban is nagy siker.