Lemezkritikák, ajánlók: Dresch Mihály - Lukács Miklós: Labirintus (Fonó, 2013)

Inspiráló párbeszédek labirintusa


  

borito labirintus 2013 166x143

 

 

 

 

 

Dresch Mihály - Lukács Miklós: Labirintus (Fonó, 2013)

Kritikák, ajánlók:

 

Németh Attila: Dresch Mihály - Lukács Miklós: Labirintus      ekultura.hu,  2013. március 16.

„(...) Duóban akkor a legjobb játszani, ha a muzsikusoknak egymás számára és együttesen is van mondanivalójuk, és amikor a zene könnyed dialógusán keresztül folyamatosan inspirálják egymást, éppen úgy, ahogyan ezt Dresch Mihály (szaxofon, fuhun, pásztorfurulya) és Lukács Miklós (cimbalom) is teszik (...)"

„(...) Egy ilyen típusú zenei interakció számtalan olyan megoldásra ösztönöz, amelyek más szituációkban nem feltétlenül kézenfekvőek és a természetesen felmerülő plusz feladatok is többet mutatnak meg ilyenkor a zenéről alkotott egyedi képekről. Ritmusszekció nélkül a cimbalom funkciói éppen úgy megváltoznak, mint egy-egy szóló zenei terének felépítése, de Lukács és Dresch mindvégig magától értetődő könnyedséggel és örömmel ficánkolnak, mintha még szabadabban futhatnák be kedvükre az állandóan feltáruló területeket, amelyek ha egyes pillanatokban veszélyesnek is tűnnek, a köztük meglévő bizalom miatt félelem nélkül bejárhatóak. A barátság egyik legfontosabb eleme ez, amely esetükben érezhetően nem csak az egymás, hanem a zene iránti tiszteletükből és szeretetükből is táplálkozik. (...)"

„(...) A kezdeti lendületet még fokozó „Kettős” után Lukács Miklós „Esteledő”-jének modulációi hangolják át a zenehallgatás előjegyzéseit, hogy aztán a „Héjsza”, a korong talán legjátékosabb és legmelodikusabb darabja következzen. A „Hazafelé” is olyan jól esik a fülnek, Lukács akkordbontásai könnyedek, játékosak, a modulációk szépen kidolgozottak. A felvétel mindvégig kristálytisztán szól, a muzsika természetes akusztikáját kiválóan sikerült rögzíteni. (...)"

Németh Attila: Dresch Mihály - Lukács Miklós: Labirintus (CD)