Lemezkritikák, ajánlók: Dresch Mihály: Fuhun (Fonó, 2011)

„(...) Én tudtam, mert ismerem őket, hogy a cimbalmos Lukács Mikivel milyen lélegzetelállító produkcióra képesek (...)” 

 

 

 dresch quartet fuhun 2011
Dresch Mihály: Fuhun (Fonó, 2011)

Kritikák, ajánlók: 

 
Végső Zoltán: Lukács kétszer   Élet és Irodalom, LVII. évfolyam, 2. szám, 2013. január 11. 

„(…) A cimbalmos szerepe sokáig kérdéses volt számomra a Dresch Quartetben, hiszen esetenként a zenekarvezető is cimbalmozgatott, de mindenkinek jobb volt, amikor Dresch Mihály a fúvós hangszereinél maradt. Nagyjából tíz éve léphetett be az együttesbe Lukács Miklós, és emlékszem, első benyomásaim vegyesek voltak: egy kimagasló képességű cimbalmos, aki fergeteges játékával maga alá gyűri a többieket. A kvartett azóta négy lemezt készített, és azt kell mondani, annyira összeérlelődött cimbalmos és zenekar, hogy ma már a szkeptikus felhangokat félredobva egyértelműen a magyar jazztörténet legnagyobb cimbalmos-fúvós együttállásáról beszélhetünk (Dresch és Lukács ma már duóban is koncertezik, legutóbb éppen így hallottam őket koncerten, állítólag a közös lemez is készülőben van). (…)”

„(…) Lukács több alkalommal a prímással egyenrangú, szólói, futamai és harmóniahangszerként való működése elválaszthatatlan a Dresch Quartet hangzásától, ezt ma már említeni sem kellene. (…)”

Az eredeti cikk Audio Beads című lemezt értékelő sorai ide kattintva olvashatók.
A teljes írás az Élet és Irodalom honlapján található. 

 

Sinkovics Ferenc: Fuhun   Jazznoise.eu,   2011. október

„(...) Nagyon tiszta, szinte magától értetődő minden kompozíció szerkezete, az improvizációkban - ez nemcsak Dreschre, hanem a szintén sokat rögtönző, cimbalmos Lukács Miklósra is vonatkozik - ugyancsak ez az üvegszerű átláthatóság érvényesül. (...)”

Jazznoise.eu 

 

Olasz Sándor: Fuhun   Riff.hu,   2012. február 5.

„(...)  A lemezanyag egésze azonban valójában Dresch Mihály és Lukács Miklós (cimbalom) egymást inspiráló, egymást kiegészítő, bensőséges, mégis vérforralón izgalmas játékára épít olyan intenzitással, amilyennel eddig tán soha. Ez a tényező az, aminek segítségével a Fuhun című CD az igazi zenei csemegét szállítja. Mert az, hogy egyetlen számon belül sem maradt elvarratlan szál, és mindegyik gyönyörűen lekerekített, a mindenkori Dresch Quartet munkásságát tekintve teljesen természetes. Ahogyan az is, hogy ez a lemez tovább öregbítheti szerte a világban a magyar jazz hírnevét. (...)”

Riff.hu 

 

Maloschik Róbert: Ihaj fuhun, avagy teltházas fergeteges - Dresch Mihály-Lukács Miklós duókoncert a Mohában     Jazzma.hu,  2012. április 15.
„(...) Én tudtam, mert ismerem őket, hogy a cimbalmos Lukács Mikivel milyen lélegzetelállító produkcióra képesek (...)”

Jazzma.hu