Lemezkritikák, ajánlók: Szakcsi Lakatos Béla / Lukács Miklós: Check it out, Igor (BMC, 2005)

(…) Ez a zene igent mond az életre (...) A zongorista Szakcsi Lakatos Béla és a cimbalmos, Lukács Miklós közös cd-jét hallgatva értelmetlenné válik mindenfajta cimkézés, kategorizálás. Itt csak a muzsika az, ami igazán fontos. (…)"

 

 

 szakcsi lakatos bela lukacs miklos check it out igor 2005

  

Szakcsi Lakatos Béla / Lukács Miklós: Check it out, Igor (BMC, 2005) 

Kritikák, ajánlók: 

 

A BMC kiadó oldalán: Pallai Péter: Szakcsi és Lukács találkozása  

„(...) Hogy őszinte legyek, nem voltam felkészülve arra, ami várt rám. (…) Cigány dzsesszt fogok hallani? És Szakcsi Lakatos a maga „briliáns zongoratudásával” – ahogy egy angol kritikus, Alyn Shipton írta róla –, majd lezongorázza a cimbalmot? (…) 

(…) Ez a zene olyan, mint két egyenrangú partner beszélgetése; mintha két férfi mesélne egymásnak egy hosszú és bonyolult történetet, számtalan érdekes és drámai részlettel, s gyakran humoros fordulatokkal megtűzdelve. (...) Ez a beszélgetés olykor izgatottá válik, olykor fordulatot vesz, és néha megszépíti a másik által mondottakat. Szakcsi Lakatos Béla az igazán nagy művész alázatával zenél, nem próbálja meg a fiatalabb társát túljátszani, Lukács Miklós pedig a cimbalommal olyan régiókba jut el, ahol ez a furcsa hangszer még soha nem járt. A legmagasabb színvonalú kortárszene ez, legfeljebb annyiban tér el attól, hogy nélkülözi azt a – ’de rigeur’ – csúnyaságot, aminek az a célja, hogy átéreztesse velünk, milyen csúf világban is élünk. 

(...) Ez a zene igent mond az életre, lelkesítő, gondolatébresztő, érzelmekkel teli. Improvizáció az elejétől a végéig, így dzsessznek is mondható; magyar és cigány egyaránt, de érződik benne a Bachtól Bartókig feszülő hatás is. Tour de force, az elmék találkozása, hatalmas és egyedülálló élmény. (…)”
BMC

 

 

Flór Gábor, Momus.hu,    2016. január 5.

„(...) Aztán félredobtam az összes előítéletemet, mert nem jó előítélettel kritikát írni. És nem bántam meg. (…) Lukács Miklós az utóbbi időben egyre inkább ismertté váló cimbalmos. Nagy öröm számomra, hogy a cimbalom ismét egyre népszerűbb hangszerré válik (…) Szakcsi és Lukács teljes összhangban improvizál, egyikőjük sem nyomja el partnerét, nem telepszik rá a másikra, és mindketten hangszerük új dimenzióit mutatják meg. Ha már Igor (gondolom: Sztravinszkij) nem teheti meg, mindenki másnak ajánlom: tessék meghallgatni. (...)”

Momus.hu

 

 

Olasz Sándor, Rockinform,   2005. december

(…) A zongorista Szakcsi Lakatos Béla és a cimbalmos, Lukács Miklós közös cd-jét hallgatva értelmetlenné válik mindenfajta cimkézés, kategorizálás. Itt csak a muzsika az, ami igazán fontos. (…) A lehető legkisebb formációban rögzített, elsőrangú kamara-jazz, amely - általában - egy beszélgetéshez hasonlítható legplasztikusabban. Ebben a konkrét esetben nagy tudású, komoly férfiak nyolcrészes, izgalmas dialógusának lehetünk fültanúi. A "beszélgetés" kötetlen és szabad folyású. A témák persze különböznek, ahogyan a beszélgetés fordulatai, és a végkifejletek is. A felek egyenrangúak, ami a közös fotóra pillantva nem feltétlenül evidens. Intelligens közegben azonban eltűnnek a különbségek. A generációs épp úgy, mint a tekintélyből fakadó, hiszen az egyikük Amerikában is "lemezképes" jazzman, a másikuk a pályája elején járó, különleges tehetségű művész. (…)”   
Rockinform / BMC   

 

Czékus Mihály, Hifipiac.hu  

„(...) Két nagyszerû zenész és két hangszer rendhagyó találkozása vajon elegendõ a sikerhez? Bízom benne, hogy az album meghallgatása után mindenki igennel fog válaszolni. (…) A "Check out it Igor" Szakcsi Lakatos Béla az egyik legnagyobb magyar jazz-zongorista és Lukács Miklós tehetséges, fiatal cimbalommûvész egy spontán ötlettõl vezérelten néhány óra alatt felvett mûremeke. A hangszerek rendhagyó párosítása nem ismeretlen a zenetörténelemben, de mindig nagy kihívást jelent, mert elõre nem lehet tudni, hogy a két instrumentum "mennyire jön ki" egymással. Jelen esetben teljes értékû partnerei voltak egymásnak. Az egész album olyan, mint két, a világ dolgaira nyitott ember párbeszéde. A verbális kommunikációhoz hasonlóan itt is ugyanúgy megjelennek a könnyed, olykor humoros témák, mint az élet fajsúlyos dolgai. A hangszerek kiegészítik és segítik egymást (…)” 
 

 

Eszéki Erzsébet: Szakcsi bámulatos szabadsága  Világgazdaság és Vg.hu,  2005. szeptember 16.

(…) Szakcsi Lakatos Béla Lukács Miklós cimbalmossal készített duólemezt. Az 1977-ben született Lukács Miklós a klasszikus zene mellett elsősorban a dzsessz és az etno világában mélyedt el, 1997-ben szólistaként szerepelt a Budapesti Fesztiválzenekar Liszt: Hat magyar rapszódia című lemezén, majd az Egyesült Államokban a Concertante di Chicago kamarazenekar szólistájaként aratott sikert.
A mostani CD után végképp elmondhatjuk: legfőbb ideje, hogy megjegyezzük Lukács Miklós nevét is. (…)”
Világgazdaság / vg.hu  és BMC

 

 

T. Sz.: Két hangszer üdvözítő találkozása   Budapesti Reggel és Heol.hu, 2005. szeptember 22.

„(...) Szakcsi Lakatos Béla és egy nemrég felfedezett fiatal cimbalmos, Lukács Miklós. Kettejük párbeszéde, együtt gondolkodása, elejétől a végéig közös rögtönzése az új lemez. A két művészt egy hirtelen jött ötlettől vezérelve kérte fel a BMC, mivel éppen szabadon állt egy kibérelt stúdió. Ezt azért érdemes tudni, mert a lemezen helyet kapott nyolc improvizáció mindegyike úgy hat, mintha végletekig kimunkált és kiérlelt szerzemény volna. Változatosak, játékosak, hol merengők, hol felfokozottak, és a kitüntetett pillanatokban a lélek legmélyéből törnek fel (...)”
Budapesti Reggel / BMC  és  Heol.hu 

 

 

Scott Yanow, Allmusic.com 

 

Ken Waxman, Jazzword.com, 2006. április 1. 

 

Franpisunship.com, 2011. március 19. 

 

My Way,  2007.

 

Mathias Bäumel, Dresdner Neuste Nachrichten  2005. december 20.

 

Tom Greenland,  The New York City Jazz Record  23. old.,    2011. október

 

Tíz évvel a Check it out Igor megjelenése után Szakcsi Laktos Béla és Lukács Miklós, 2015. január 22-én, újra duóban koncertezett.
A természetes, fantáziadús improvizatív „beszélgetésen" szóba került a folytatás is.